Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Biblioteca „George Mãrgãrit”

În incinta Cãminului cultural Osoi funcționeazã Biblioteca „George Mãrgãrit” cu o filiala la Cãminul cultural Comarna (1997). Biblioteca Comunalã Comarna continuã tradiția bibliotecii sãtești înființate în anul 1902.

Se sãrbãtorește în anul 2002 printr-o amplã manifestare 100 de ani de existențã a bibliotecii, în cadrul proiectului județean Biblioteci rurale centenare din județul Iași.

Biblioteca comunalã de-a lungul existentei ei a funcționat în mai multe localuri – la Comarna- în localul Bãncii de Credit, în localul scolii rurale, iar la Osoi, în incinta fostei clãdiri a grãdiniței, în locuința personalã, apoi naționalizatã a numitului Avramia Lazãr, în cladirea cooperației.

În prezent, activitatea Bibliotecii comunale este coordonatã de Biblioteca Județeanã „Gheorghe Asachi ” Iași, iar pe plan administrativ de Primãria Comunei Comarna.

Din documentele bibliotecii aflãm cã primele înregistrãri de publicații sunt din anul 1960.

Din anul 1998, Biblioteca publicã Comarna primește numele poetului și publicistului George Mãrgãrit (1923-1961) la propunerea prof. Gheorghe Scarlat.

George Mãrgãrit a locuit în Osoi iar descifrarea primelor taine ale universului cunoașterii va fi fost în aceastã localitate, unde tatãl sãu a activat ca învãțãtor. George Cãlinescu îl remarcã pe studentul G. Mãrgãrit al Faculãții de Litere a Universitãții Al. I. Cuza Iași, pentru inteligența sclipitoare.

Existența bibliotecii în comuna Comarna este semnalatã în douã monografii elaborate pe plan local: „Monografia comunei Comarna-județul Iași” -cuprinde date pînã la 1 ianuarie 1975, întocmitã de învãțãtor Ioan Moraru, fost director al Cãminului Cultural Osoi.

Ultima actualizare: 13:33 | 23.05.2024

Sari la conținut