Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Cireșele din Comarna, județul Iași

În comuna Comarna, județul Iași, există aproximativ 600 de hectare de livezi de cireși.

Aici, fiecare localnic are în curte măcar câțiva copaci. Satul este cunoscut pe o rază mare pentru fructele de calitate care se recoltează de aici. În fiecare an, pe piețele ieșene, dar nu numai, ajung câteva mii de tone de cireșe. Localitățile din jurul satului Comarna par a fi și ele contaminate de această „febră a cireșelor” pe marginea drumurilor sunt așezate coșuri din care gospodarii vând cireșe, direct la poarta casei, clienții obișnuiți ai acestora fiind șoferii care tranzitează zona.

În Tomesti, Costuleni, Hilita, Răducăneni, Cozmești oferta de cireșe este impresionantă, dar nu se compară cu cea din Comarna, sat în care se găsește vestita Boamba de Cotnari.


Boambe de Cotnari este un soi autohton, foarte valoros de vigoare mare, autosteril, produce abundent și constant. Fructul este mare, cordiform, rotunjite cu pielita de culoare galben aurie, cu pete roz roșietice pe o mare parte din suprafață. Pulpa pietroasă, gălbuie, cu sucul slab colorat, suculentă, dulce și armonios acidulată, neaderentă la sâmbure de calitate foarte bună pentru masă, dulcețuri și compoturi.

Se recoltează în a II a jumătate a lunii iunie. Se altoiește pe mahaleb pentru zonele cu precipitații de 500-550 mm (sudul țării), pe cireș franc (Prunus avium) din soiurile Bigarreau Donissen, Hedelfinger și portaltoiul vegetativ C12. Polenizatorii: Van.

Ultima actualizare: 15:44 | 11.07.2024

Sari la conținut